Att tvätta med tvåltvättmedel
Med små tips och knep kan användningen av kemikalier ofta reduceras. Att använda mindre tvättmedel skonar miljön och plånboken. Så här är några tips som kan hjälpa dig.
Sortering av tvätten
Det är viktigt att sortera tvätten rätt - inte bara i ömtålig, färgad eller hög temperatur, utan också i ljus och mörk tvätt. Eftersom våra rengöringsmedel inte innehåller några blekmedel, så kan textilier gråna om man tvättar ljusa och mörka textilier ihop.
Ta bort fläckar omedelbart
Fläckar är lättast att få bort om man bearbetar dem direkt efter olyckshändelsen. Oftast är det inte nödvändigt att tvätta hela plagget, det räcker att bara ta bort fläcken, till exempel med hjälp av en galltvål.
Blötläggning över natten
Vid exempelvis mycket smutsig tvätt, kan blötläggning över natten leda till överraskande goda resultat. Tvättmaskinen fylls på kvällen och får gå några minuter så att rengöringsmedlet löser upp sig. Sedan stängs tvättmaskinen av under natten. Nästa morgon kan textilierna tvättas färdigt i samma tvättvatten. Man behöver inte tillsätta mer tvättmedel. Vissa känsliga textilier skall inte blötläggas, titta på textilens tvättråd.
Blekning vid höga temperaturer
Om tvätt som kan tvättas i hög temperatur behöver blekas, är det bättre att hälla i blekmedelstillsatsen när tvättmaskinen har värmts upp. Den blekande effekten är mycket bättre vid höga temperaturer och det är mer skonsamt för textilen om man gör så. På så sätt får textilen ett längre liv.
Hjälp tvättmedlet att lösa upp sig
Vid lägre temperaturer löses tvålen upp långsamt i vatten. Dagens tvättmaskiner är vattensnåla vilket ytterligare försämrar tvålens möjlighet att lösa sig. I temperaturer som 30° och 40° kan därför rester av tvål finnas kvar i plaggen. I sådana fall är det bättre att lösa upp tvättmedlet i varmt vatten och hälla det i tvättmedelsfacket efter att man har startat tvättmaskinen.
Tvätt i hårt vatten
Om man har hårt vatten där man bor, så kan tvättmedelsrester finnas kvar i textilen och i tvättmaskinen trots att man använder mjukmedel. Ofta är det rester av tvål som inte har löst upp sig helt. Men i hårt vatten kan det också vara kalkavlagringar, på grund av att mjukmedlet inte har reagerat tillräckligt snabbt. Då kan man tillsätta tvättmedlet 5 – 10 minuter efter att man har tillsatt mjukmedlet. På så sätt så kommer tvålen inte längre i kontakt med det hårda vattnet och får lättare att lösa upp sig. Genom att köra igång vattenavhärdarsystemet tidigare så kan sådana problem helt försvinna.
Tvätta nya plagg
Trots alla vädjanden om miljö och ekonomi, är det mycket viktigt att tvätta nya kläder noga innan man använder dem. Detta för att vara säker på att de kemikalier som används vid tillverkning och transport av plagget inte kommer i kontakt med huden eller åtminstone mildras.