Tips för fläckborttagning

Fläckar är lättast att få bort när de är färska. När fläcken har torkat, blir det oftast betydligt svårare att få bort fläcken. Viktigt: Följ alltid textilens skötselråd för att undvika skada på textilen.

Behandla aldrig proteinfläckar såsom blod, kakao, etc. med varmt vatten, för då går proteinetfläcken inte längre att tvätta bort. Försök att få bort proteinfläcken omedelbart med kallt vatten. Om fläcken inte går bort i kallt vatten kan man blötlägga fläcken i saltvatten och sedan tvätta bort fläcken med galltvål.

Smör och andra fettfläckar kan lätt avlägsnas med varmt vatten. Gnid fläcken först med en galltvål.

Märken från filtpennor kan oftast tas bort med en galltvål. Om det inte går bort med galltvålen så försök att ta bort fläcken med alkohol (sprit). Gräsfläckar kan också tas bort på detta sätt.

Kaffefläckar tvättas bäst bort med varmt, milt tvålvatten.

Kakaofläckar liknar proteinfläckar och måste tvättas bort med kallt vatten. Om kakaofläcken inte helt försvinner, kan vita tyger blekas i solen eller genom att tillsätta blekmedel i tvätten.

Tuggummi blir hårt när det kyls och kan då brytas isär och plockas bort och sedan lätt borsta bort rester. Lägg antingen hela textilen i frysen eller kyl med en ispåse eller dylikt på fläcken.

Fruktfläckar går oftast tas bort med hjälp av galltvål. Om det inte lyckas kan fläcken gå bort med alkohol. Fruktfläckar på vita textiler kan också blekas i solen eller med hjälp av blekmedel i tvätten. Vid starkt färgade frukter som blåbär, är ett tips att blöta fläcken med filmjölk utspätt med vatten och några stänk citronsaft över natten. Fläckar från banan tas enkelt bort med kallt vatten. Lägger man ett plagg med banankladd på i tvättmaskinen så blir det en brun fläck som inte går bort.

Rostfläckar kan sällan fås bort helt. Men stänker man citronsaft upprepade gånger på fläcken så bleknar den en hel del.

Fläckar av rödvin skall man strö mycket salt på direkt och sedan skölja med vatten. Saltet absorberar delvis rödvinet. Rödvinsfläckar på vita kläder kan lätt tas bort med extra blekmedel i tvättmaskinen.

Fläckar av spenat kan gnidas med rå potatis. Tvätta sedan fläcken med varmt tvålvatten.

Mögelfläckar är svåra att få bort. Blötlägg fläcken i filmjölk och tvätta sedan som vanligt.

Tefläckar kan tas bort med varmt vatten. Envisa fläckar kan gnuggas med galltvål. Tefläckar på vita plagg är lätta att bleka med blekmedel i tvätten.

Fläckar från bläckpenna kan tas bort med hjälp av galltvål. Fläcken kan också tvättas bort med en blandning av en del vinäger och en del alkohol (sprit).

Skrapa av vaxet från vaxfläckar och stearin så mycket som möjligt. Stryk sedan fläcken och ha en trasa eller ett smörgåspapper över och under fläcken som suger upp vaxet.

Originalet - Galltvålen från SODASAN
19 SEK
Art nr. SO0074-1

Minsta ordervärde

Lägsta order som vi kan hantera är 200 kr. Men SODASAN kan du även handla hos exempelvis

Apotea.se eller Bodystore.com

De levererar dessutom fraktfritt.

Betalsätt

    

Frakt 59 kr

DHL

OBS!

TA ALLTID MED DIG LEGITIMATION NÄR DU HÄMTAR DITT PAKET!

Leveransadress

Hej käre kund! Kanske vill du få ditt paket skickat till en DHL Service Point som inte ligger närmast din bostad men nära din arbetsplats till exempel. Du kan lätt hitta ett utdelningsställe som passar dig bäst genom att klicka på länken längst ner. Skriv i rutan "Extra meddelande till butiken" vart vi ska skicka dina beställda varor.

Klicka på länken för att få upp alla DHL Service Point: 

http://locator.dpst.dhl.com/Partners/ DHL2/SearchForm_sv-SE.aspx?Country=SE

Våra förpackningar återvinns

Förpacknings & Tidningsinsamlingen

Ge bort ett presentkort

Presentkort

Tvättmedlet för dig som tränar

Nyhet för alla sportaktiva